Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

  • Rok: 2016
Od ośmiu lat województwo kujawsko-pomorskie konsekwentnie promuje się poprzez łączenie świętowania odzyskania w 1918 roku niepodległości przez Polskę z tradycjami świętomarcińskimi. Od 2009 roku do mieszkańców województwa, Polski i świata kierowany jest komunikat, że Kujawsko-Pomorskie promuje powrót gęsiny na polskie stoły, bo tu jest centrum polskiej gęsiny, a biała gęś kołudzka, a ostatnio również rypińska, stały się wizytówką polskiej gęsiny. Od początku inicjatywa ta ma na celu propagowanie bogatej przed laty tradycji konsumpcji gęsiny, która przez całe wieki była obecna na polskich stołach. Tegoroczna odsłona akcji to już ósma edycja tej inicjatywy. Podobnie jak w ubiegłych latach, akcja bazowała na wypracowanych przez ostatnie siedem edycji sprawdzonych fundamentach. Kulminacyjnym punktem akcji był Festiwal Gęsiny w Przysieku. Jak co roku, zaprosiliśmy na to wydarzenie znanych i popularnych kucharzy, którzy przygotowali prezentacje kulinarne, które kończyły się degustacją. W 2016 byli z nami Robert Sowa, znany kucharz i restaurator, Marieta Marecka popularna dzięki swoim programom na antenie telewizji Kuchnia+, kontynuujący rodzinne tradycje Jakub Kuroń, a także aktorka i piosenkarka Olga Bończyk, która gotowała w duecie z Arturem Morozem, koordynatorem akcji.

Pozostańmy w kontakcie

SOS MUSIC tworzy i produkuje ambitne projekty artystyczne, kulturalne i rozrywkowe oraz profesjonalnie obsługuje masowe wydarzenia komercyjne. Chcesz zrealizować z nami projekt - zapraszamy do kontaktu.

Kontakt